
Fårfilosofi
Runt gården betar mina får & lamm. En självklar del av livet & landskapet här.
För snart 20 år sedan föll jag pladask för den charmiga rasen Gestrikefår, en gammal svensk lantras som listas som utrotningshotad.
De är otroligt vackra med mjuk päls i olika nyanser av grått, brunt, vitt & svart. Ofta en skäckig blandning med prickiga ben & mörka pandaögon. Vissa har horn, andra föds ”kulliga”.
En tacka väger ca 50 kg, en lagom storlek för hantering vid klippning, flytt och lamning. En gång om året får tackan ett till två lamm - ibland händer det att det blir trillingar.
Tackor & lamm går ute året runt. På vintern med fri tillgång till hö & fårstall där en tjock halmbädd håller kylan borta.
I maj föds lammen som bara några dagar gamla busar runt med sina kompisar. Herre på täppan är en populär lek som roar både lamm & en & annan lekfull tacka.

En viktig pusselbit i verksamheten på gården
Under hela sommaren betar tackor & lamm tillsammans. När hösten kommer flyttas ungbaggarna & deras pappa till en egen hage. Här betar de fram till hösten.
För att minimera stressen när det är dags för slakt kör jag själv djuren till slakteriet på Öströö fårfarm i Tvååker där köttet också styckas och packas innan jag hämtar hem det.
Korv & salami tillverkas av Lillegården i Varberg och större stekar röks av Öströö fårfarm.
